Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Λογισμικά και προγράμματα Open Source

Μια προσπάθεια αντίστασης του καταναλωτικού κοινού


Πολλές εταιρείες έχουν γίνει κολοσσοί αφότου μπήκαν στη ζωή μας οι προσωπικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (ΗΥ). Εδώ και δυο δεκαετίες δηλαδή..

Πολλές φορές μάλιστα ρωτούμε τους εαυτούς μας γιατί βγήκε το καινούργιο version ενός προγράμματος αφού δεν διαφέρει κατά πολύ από το αμέσως προηγούμενο.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, καθημερινά μάρτυρες μιας ξέφρενης καταναλωτικής κούρσας που έχει άμεσο στόχο την τσέπη μας και έμμεσα την ικανοποίηση των αναγκών μας.


Αυτός ακριβώς είναι ο ορισμός του σχεδιασμού, παραγωγής και προώθησης καταναλωτικών προϊόντων.


Σπάνια όμως τα προϊόντα αυτά ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες, και συχνότερα δημιουργούν τεχνητές ανάγκες μέσα από την ίδια τους την κατασκευή ώστε να νιώθουμε πως χρειαζόμαστε το αμέσως επόμενο προϊόν που μας βάζουν στο ράφι.

Μέσα σε αυτό τον φαύλο κύκλο, θυσιάζεται, δυστυχώς η ποιότητα, τόσο ως έννοια όσο και σαν χαρακτηριστικό των αγαθών. Για παράδειγμα, κάποτε η ποιότητα σήμαινε αντοχή και ανθεκτικότητα (στο χρόνο, στις αντιξοότητες, στην κακομεταχείριση) και παράλληλα αισθητική υπεροχή, προσοχή στη λεπτομέρεια κλπ.

Σήμερα η ποιότητα έχει περιοριστεί στην υπεροχή των υλικών ή της αισθητικής χωρίς αυτόματα να σημαίνει και τη διάρκεια τους στο χρόνο, το αντίθετο μάλλον.


Δημιουργούνται λοιπόν τεχνητά, κεντρομόλες δυνάμεις που δεσμεύουν τους καταναλωτές σε ένα κύκλο (μικρής ακτίνας) ανανέωσης των προϊόντων που αγοράζει ο οποίος συνήθως κυμαίνεται από 6 σε 12 μήνες.


Ένα παράδειγμα: Ποιος δεν ήξερε ότι μετά το πρόγραμμα εξόντωσης ιών 2000 θα ακολουθούσε το 2001 και μετά το 2002; Δεν αναφέρουμε ονόματα γιατί θα κατηγορηθούμε από τις εν λόγω εταιρείες ότι «χαλούμε την πιάτσα» ή αν θέλετε τα «δίκτυα» που έχουν στήσει στους ανυποψίαστους καταναλωτές.

Η πρωτοβουλία Open Source Initiative (OSI) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφοσιωμένος στη διαχείριση (ελπίζω να μην αποδειχθεί χαλιναγώγηση) του κινήματος ανοικτής άδειας, για το καλό της κοινωνίας.

Η ιδέα πίσω από αυτή την πρωτοβουλία είναι απλή: όταν οι προγραμματιστές μπορούν να διαβάσουν, αναδιανέμουν και μετατρέπουν τον πηγαίο κώδικα για ένα πρόγραμμα, τότε το πρόγραμμα εξελίσσεται και αναπτύσσεται. Οι άνθρωποι το βελτιώνουν, το προσαρμόζουν, διορθώνουν τα λάθη. Και αυτό συμβαίνει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από την περιορισμένη σε άτομα ομάδα προγραμματιστών μιας κερδοσκοπικής εταιρείας.

Αυτό που είναι ακόμα πιο εκπληκτικό είναι το ότι τέτοια προγράμματα είναι πιο ολοκληρωμένα και πολύ λιγότερα ευάλωτα στους hackers, και το σημαντικότερο, διατίθενται εντελώς δωρεάν.


Αξίζει επίσης να διευκρινιστεί πως open source δεν είναι όλα αυτά τα δωρεάν προγραμματάκια που εγκαθίστανται στον ΗΥ και τον γεμίζουν με ιούς, γι' αυτό καλό είναι να τα διακρίνετε.


Παραδείγματα προγραμμάτων Open Source είναι:

Web browser:

Firefox

Mozila


Operating System:

Linux


Virtual Learning Environments:

Moodle

Sakai Project


Κάνετε τη δική σας έρευνα, σίγουρα θα ανακαλύψετε πολλά άλλα.


Δημιουργείται λοιπόν το μομέντουμ (ιδιαίτερα με την εξάπλωση του διαδικτύου) να σπάσουν τα κατεστημένα των πολυεθνικών εταιριών λογισμικού. Το Open Source είναι η απάντηση των καταναλωτών στην τεράστια εκμετάλλευση που έτυχαν τα τελευταία χρόνια. Ο κόσμος αλλάζει, οι μονάδες γίνονται ομάδες και αλλάζουν τους κανόνες του παιγνιδιού.

Πόλυς Άνιφτος, 31/8/2005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η λίστα ιστολογίων μου

Ενδιαφέρομαι περισσότερο για θέματα που αφορούν:

κατέβασε το περιοδικό

κατέβασε το περιοδικό
το έξυπνο περιοδικό, ένας οδηγός διαδικτύου

Followers

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Μόρφου, Cyprus
"What I might regret one day..? could be the bookmarks I have never revisited in my quest to conquer more of the web.." (Aniftos P.)

Αριθμός μοναδικών επισκεπτών μέχρι αυτή τη στιγμή

Archives

metamarks

Social Bookmarking

My iBook Widget

πρόσφατα σχόλια ανγνωστών