Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Προσομοίωση εγκεφάλου Το πρόγραμμα Blue Brain

Στο Πολυτεχνείο της Λωζάννης στην Ελβετία, το πρόγραμμα Blue Brain (Μπλε Εγκέφαλος) αισιοδοξεί να προχωρήσει την έρευνα στον τομέα της νευρολογίας προσομοιώνοντας τη δομή και τις λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Ελευθεροτυπία (5/9/2005).

Ο καθηγητής Χένρυ Μάρκμαν, επικεφαλής της έρευνας, αναφέρει ότι στο παρελθόν δεν υπήρχε περιβάλλον λογισμικού ικανό να προσομοιώσει τον εγκέφαλο. Ο υπερ-υπολογιστής Blue Gene (Μπλε Γονίδιο), διαθέσιμος στο εμπόριο, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να διεισδύσουν και να περιεργαστούν τα πιο αινιγματικά σημεία του εαυτού μας.

«Δεν προσπαθούμε να κατασκευάσουμε μια έξυπνη συσκευή ή ένα ρομπότ ή οτιδήποτε παρόμοιο», εξηγεί ο Μάρκμαν, «προσπαθούμε να κατανοήσουμε τον εγκέφαλο και ένας τρόπος για να το πετύχουμε είναι να πάρουμε όλη τη διαθέσιμη γνώση για τον εγκέφαλο και να την εξετάσουμε μέσα σε ένα μοντέλο. Αυτή η διαδικασία πιστεύουμε ότι θα αποκαλύψει τα κενά μας, τι καταλαβαίνουμε και τι όχι».

Για να προσομοιωθεί ο εγκέφαλος, οι επιστήμονες θα πρέπει πρώτα να τον αναλύσουν κύτταρο κύτταρο. Εξετάζουν την ηλεκτρική δραστηριότητα σε μεμονωμένους νευρώνες και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τη γλώσσα που χρησιμοποιούν μεταξύ τους και πώς επικοινωνούν ομάδες νευρώνων.

Στη συνέχεια τα συμπεράσματα φορτώνονται στον υπολογιστή Blue Gene. Με τις πληροφορίες συγκεντρωμένες στο εργαστήριο, ο καθένας από τους επεξεργαστές του Blue Gene θα προγραμματιστεί να συμπεριφέρεται ως ένας μεμονωμένος εικονικός νευρώνας.

Ο Markus Baertschi από την ΙΒΜ, που κατασκευάζει τον Blue Gene, λέει: «Εχουμε 8.000 επεξεργαστές που δουλεύουν παράλληλα, επικοινωνώντας μεταξύ τους. Κάθε επεξεργαστής μπορεί να προσομοιώσει ένα νευρώνα και μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους για να φτάσουν τελικά στο αποτέλεσμα της σκέψης».

Σχετικά με το ερώτημα που ανακύπτει για την τεχνητή νοημοσύνη, ο Markus Baertschi υποστηρίζει ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη σ' αυτό το στάδιο. «Ναι, έχουμε 8.000 επεξεργαστές εδώ, που επικοινωνούν εξαιρετικά γρήγορα μεταξύ τους, όπως ο εγκέφαλος, αλλά είναι μόνο 8.000. Ο εγκέφαλος έχει εκατομμύρια εκατομμυρίων νευρώνων, οπότε θα πρέπει να φτάσουμε στο ίδιο μέγεθος. Αλλά και πάλι θα είχαμε μόνο ακατέργαστη ισχύ. Στη συνέχεια θα πρέπει να μάθουμε πώς να συνδέουμε αυτά τα εκατομμύρια των υπολογιστών μεταξύ τους για να προσεγγίσουμε κάτι που να λειτουργεί και να σκέφτεται όπως ο εγκέφαλος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η λίστα ιστολογίων μου

Ενδιαφέρομαι περισσότερο για θέματα που αφορούν:

κατέβασε το περιοδικό

κατέβασε το περιοδικό
το έξυπνο περιοδικό, ένας οδηγός διαδικτύου

Followers

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Μόρφου, Cyprus
"What I might regret one day..? could be the bookmarks I have never revisited in my quest to conquer more of the web.." (Aniftos P.)

Αριθμός μοναδικών επισκεπτών μέχρι αυτή τη στιγμή

Archives

metamarks

Social Bookmarking

My iBook Widget

πρόσφατα σχόλια ανγνωστών