Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Η νοηματική γλώσσα μεταφράζεται σε ήχο και γραπτό λόγο

Βραβείο σε Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό


ΤΕΣΣΕΡΙΣ φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σχεδίασαν μία συσκευή που μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα των κωφαλάλων σε ήχο ή γραπτό κείμενο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα (17.05.2005).


Η συσκευή βρίσκεται σε τελικό πειραματικό στάδιο και προσαρμόζεται με ειδικούς αισθητήρες στο χέρι του ανθρώπου που χρησιμοποιεί τη νοηματική γλώσσα.


«Το σύστημα όταν ολοκληρωθεί θα καταργήσει σύνορα, καθώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην επικοινωνία των κωφαλάλων που γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα με τους υπόλοιπους», επεσήμανε ο 23χρονος φοιτητής του ΑΠΘ Τάσος Βαλσάμης, που συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα.


Σύμφωνα με τον επικεφαλή της ομάδας επίκουρο καθηγητή κ. Λ. Χατζηλεοντιάδης, η συσκευή «στηρίζεται στη μετάφραση της νοηματικής γλώσσας σε φωνή, παίρνοντας πληροφορίες από τις κινήσεις των δακτύλων του κωφάλαλου. Η συσκευή προσαρμόζεται στο χέρι του και οι κινήσεις του στη νοηματική γλώσσα μετατρέπονται με ηλεκτρόδια σε φωνή και αντίστροφα, ενώ παράλληλα μπορούν να μεταφερθούν και σε κείμενο.



Η συσκευή πήρε το δεύτερο βραβείο σε πανευρωπαϊκό φοιτητικό διαγωνισμό της Microsoft


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η λίστα ιστολογίων μου

Ενδιαφέρομαι περισσότερο για θέματα που αφορούν:

κατέβασε το περιοδικό

κατέβασε το περιοδικό
το έξυπνο περιοδικό, ένας οδηγός διαδικτύου

Followers

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Μόρφου, Cyprus
"What I might regret one day..? could be the bookmarks I have never revisited in my quest to conquer more of the web.." (Aniftos P.)

Αριθμός μοναδικών επισκεπτών μέχρι αυτή τη στιγμή

Archives

metamarks

Social Bookmarking

My iBook Widget

πρόσφατα σχόλια ανγνωστών