Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Μηχανές αναζήτησης και τρόποι έρευνας

Σίγουρα σε μια αναφορά σχετική με το διαδίκτυο αναπόσπαστο μέρος αποτελούν και οι μηχανές αναζήτησης. Γι’ αυτό δε μπορούσαμε να τις παραλείψουμε. Παραθέτουμε ελληνικές και αγγλικές πηγές τόσο για το τι είναι αυτές όσο και για το πως να διαλέξετε την κατάλληλη για να βελτιστοποιήσετε την έρευνά σας.

1. Οι Κυπριακές μηχανές αναζήτησης πληροφοριών:
http://www.searchenginecolossus.com/Cyprus.html

2. Όλες σχεδόν οι ελληνικές μηχανές αναζήτησης σε μία σελίδα:
http://www.valentine.gr/search%20engines_gr.htm

3. Άλλη μια συλλογή με τη δυνατότητα, όμως, άμεσης αναζήτησης μέσα από την ιστοσελίδα στη μηχανή της επιλογής σας. Έχει μάλιστα επιλογή για αναζήτηση φωτογραφιών, μεταφραστή ή πολλαπλή αναζήτηση.
http://www.pin.gr/

4. Η Βικιπαίδεια στο άρθρο αυτό εξηγεί τι είναι η μηχανή αναζήτησης καθώς και εμπορικές εφαρμογές για βελτιστοποίηση της εμφάνισης της ιστοσελίδας σας μέσα από τις μηχανές αυτές.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AE_%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82

5. Η εταιρεία Ζεύξις, στην ιστοσελίδα της παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις μηχανές αναζήτησης, συμβουλές για το χρήστη αλλά και για τον ιδιοκτήτη ιστοσελίδας. Επίσης δίνει χρήσιμους όρους του διαδικτύου και άλλες πληροφορίες γα τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται όταν χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο και τις λύσεις τους.
http://www.zefxis.gr/el/glossary-search-engines/

6. Για ακαδημαϊκούς και φοιτητές, η ιστοσελίδα αυτή προσφέρει δωρεάν έρευνα σε, επίσης δωρεάν, επιστημονικά περιοδικά και δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσετε και να δείτε τα ολόκληρα τα άρθρα. Ιδανικό βοήθημα στη βιβλιογραφία για επιστημονική έρευνα και μελέτες, αν δεν έχετε ήδη πρόσβαση από τον εκπαιδευτικό οργανισμό στον οποίο ανήκετε.
http://www.allacademic.com/

7. Ελληνικές Μηχανές αναζήτησης που προτείνει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας.
http://www.ypepth.gr/el_ec_page3665.htm

8. Ο Ανδρέας Ριγάτος μας προσφέρει μια συνοπτική συλλογή από μηχανές αναζήτησης:
http://www.geocities.com/athens/atrium/6961/searchengines.htm

9. Η πιο αξιόλογη ίσως περιγραφή στα ελληνικά για τις μηχανές αναζήτησης καθώς και πολλές άλλες σχετικές πληροφορίες:
http://www.go-online.gr/ebusiness/specials/article.html?article_id=224

10. Τέλος, η πιο εκτεταμένη αναφορά σε ελληνικές πηγές αναζήτησης που βρήκαμε: http://gym-filot.flo.sch.gr/library/ELINIKES-JENES%20MIHANES%20ANAZITISIS.htm


Αν και το διαδίκτυο δεν αρχίζει με τις ελληνικές ούτε τελειώνει με τις αγγλικές πηγές, εντούτοις, για αναζήτηση σε αγγλικές κυρίως πηγές βρήκαμε τα εξής:

1. Οδηγός για το πως να διαλέξετε μια μηχανή αναζήτησης.Σημείωση: Η ίδια ιστοσελίδα δίνει και πολλές άλλες πληροφορίες για το διαδίκτυο γενικά.
http://www.internettutorials.net/engines.html

2. Η Wikipedia προσφέρει ένα άρθρο για τις μηχανές μαζί με κατάλογό τους σύμφωνα με το θέμα που καλύπτουν:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_search_engines

3. Ακαδημαϊκός οδηγός για αναζήτηση πληροφοριών από το UC Berkeley. http://www.lib.berkeley.edu/TeachingLib/Guides/Internet/SearchEngines.html

4. Ακόμα ένα άρθρο από τη Wikipedia που δίνει από ιστορική σκοπιά την ανάπτυξη των μηχανών αναζήτησης καθώς και περιγραφή για τον τρόπο που λειτουργούν. http://en.wikipedia.org/wiki/Web_search_engine

5. Τέλος, δε μπορούσαμε παρά να αναφερθούμε και στην google που προσφέρει πολλά άλλα πέρα από μια μηχανή. Στο θέμα μας όμως, ανακαλύψατε το Google Scholar ή ακόμα ψάχνετε;
http://scholar.google.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η λίστα ιστολογίων μου

Ενδιαφέρομαι περισσότερο για θέματα που αφορούν:

κατέβασε το περιοδικό

κατέβασε το περιοδικό
το έξυπνο περιοδικό, ένας οδηγός διαδικτύου

Followers

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Μόρφου, Cyprus
"What I might regret one day..? could be the bookmarks I have never revisited in my quest to conquer more of the web.." (Aniftos P.)

Αριθμός μοναδικών επισκεπτών μέχρι αυτή τη στιγμή

metamarks

Social Bookmarking

My iBook Widget

πρόσφατα σχόλια ανγνωστών