Σίγουρα όλοι ξέρουν κάτι γι’ αυτό. Κάποιοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Γι’ αυτό και ο οδηγός μας προσφέρει πληροφορίες για όλα τα γούστα.
Αν είστε μαθητής, ή φοιτητής, είτε, ακόμα, επαγγελματίας ή συνταξιούχος, υπάρχουν ποικίλες πηγές πληροφοριών: Από αρχάριους μέχρι προχωρημένους. Εσείς απλά επιλέξτε την κατηγορία στην οποία ανήκετε και αποφασίστε ποιες από τις ιστοσελίδες που παρατίθενται έχουν αυτό που ζητάτε.
Ψάχνωντας, λοιπόν, για το ποιόν του διαδικτύου, βρήκαμε τις ακόλουθες ιστοσελίδες.
Οι λέξεις - κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν: “τι είναι διαδίκτυο”, “ιστορία του διαδικτύου” και “internet history”.
Στη συνέχεια θα επιχειρήσουμε μια σύντομη περιγραφή τους. Η περιγραφή αυτή ειναι υποκειμενική. Βασίζεται, ωστόσο, στο να σας κατατοπίσει ώστε να μη χάνετε άδικα χρόνο στο να βρείτε αυτό που ψάχνετε!
Ακολουθείται, βέβαια, το ίδιο πάντοτε κριτήριο σε όλες τις σελίδες που ακολουθούν, όχι μόνο σε αυτές που αφορούν το θέμα “διαδίκτυο”.
Πολύ συνοπτικό μάθημα για το διαδίκτυο αλλά περιέχει ένα flash που δίνει όλο το νόημα.
Μη ξεχνάτε πως η κινέζικη παροιμία λέει πως μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις.
Πόσο μάλλον μια κινούμενη εικόνα:
http://www.go-online.gr/training/enot1/kef4/index.htm
Μερικοί ορισμοί για στοιχεία του διαδικτύου όπως URL, ιστοσελίδα, κλπ. Είναι σύντομοι αλλά ακριβείς. Αν είστε μαθητής και κάνετε επανάληψη, τότε χρειάζεστε αυτή την ιστοσελίδα πριν από το τεστ:
http://www.geocities.com/giac_t/pcweb.htm
Μια σχετικά καλή προσπάθεια αλλά έχει σαν στόχο μάλλον να μας πείσει για το e-επιχειρήν και όχι ακριβώς να μας διαφωτίσει περί διαδικτύου.
Εντούτοις έχει χρήσιμες πληροφορίες που δεν υπάρχουν στις υπόλοιπες πηγές που αναφέρουμε, σχετικές με το τι είναι διαδίκτυο.
Παρουσιάζονται σε μορφή pdf και χρειάζεστε τον Adobe Reader για να το διαβάσετε. Δίνεται όμως, με αυτό τον τρόπο η δυνατότητα να παρουσιάζονται η σελίδες μία- μία και να καταλαμβάνουν ολόκληρη την οθόνη, κάτι που ευκολύνει πολύ την ανάγνωση: http://www.go-online.gr/training/pdfs/E1/E1_kef4_math1.pdf
Πρόκειται για μια επιστημονική προσέγγιση που δίνει έγκυρες και ακριβείς πληροφορίες τόσο για τα δίκτυα γενικά όσο και για το διαδίκτυο ειδικότερα. Είναι σε μορφή κειμένου της Word και περιέχει πολυάριθμες σελίδες.
Τα σχεδιαγράμματα που παρουσιάζονται βοηθούν ακόμα περισσότερο στην κατανόηση του θέματος.
Γενικά το γεγονός ότι πρόκειται για σημειώσεις καθηγητή, ή καλύτερα, για μια ολοκληρωμένη εργασία υπό μορφή μελέτης, την καθιστά την καλύτερη και πιο έγκυρη επιστημονικά πηγή για το θέμα του διαδικτύου που βρήκαμε στις ελληνικές ιστοσελίδες.
Ιδανική πηγή για φοιτητές ή μαθητές Cisco (για τους οποίους θα έχουμε ειδική αναφορά σε επόμενη μας έκδοση).
Καλό διάβασμα, λοιπόν!
http://cgi.di.uoa.gr/~halatsis/introcs/Diafanies_2005-06/notes_slides.doc
Στις αγγλόφωνες σελίδες βρήκαμε τα εξείς:
Για αρχάριους. Γράφει και κάτι για την ιστορία του διαδικτύου. Απλά πράγματα και κατανοητά. Αν ξέρεις αγγλικά βέβαια, εννοείται...
http://www.internet-guide.co.uk/what-is-the-internet.html
Ένας απλουστευμένος οδηγός, πάλι για αρχάριους:
http://www.centerspan.org/tutorial/net.htm
Μια εκτεταμένη συλλογή από σελίδες που προσφέρουν σχετικές για το διαδίκτυο και την ιστορία του ιστοσελίδες από το Internet Society.
Πρόκειται για πολύ έγκυρη και επίσημη πηγή πληροφοριών για το θέμα “διαδίκτυο”: http://www.isoc.org/internet/history/
Η Wikipedia προσφέρει καλές πληρορφορίες με όλα τα σχετικά Hyperlinks. Επίσης, η ελληνική της εκδοχή (ΒικιΠαίδεια) έχει σχετικό άρθρο για το θέμα.
http://en.wikipedia.org/wiki/Internet
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF
Μια σχετικά σύντομη αναφορά στην ιστορία του διαδικτύου από το Internet society
http://www.isoc.org/internet/history/cerf.shtml
Προσδοκίες και προβλέψεις για το μέλλον του διαδικτύου:
http://www.elon.edu/e-web/predictions/expertsurveys/
Εκτεταμένη αναφορά στην ιστορία του διαδικτύου βασισμένη στους ανθρώπους κλειδιά. Σε αυτούς που παρέστησαν πρωτεργάτες και σήμερα θεωρούνται θρύλοι (ή guru) του διαδικτύου. Ανάμεσα σ’ αυτούς οι Vannevar Bush, Memex, Norbert Wiener, Marshall McLuhan, Paul Baran, Lawrence Roberts, Leonard Kleinrock, Robert Khan, Victon Cerf.
http://www.livinginternet.com/i/ii.htm
Εκτενής αναφορά στη φιλοσοφία και στην ιστορία του. Με πολλούς υπερσυνδέσμους και ακριβή στατιστικά στοιχεία. Συγγραφέας είναι ο Gregory Gromov, και η σελίδα ανήκει στη Magellan Internet Guide. Το συναρπαστικό είναι πως, σύμφωνα με τον Gromov, η ιστορία του ξεκινά από το 1866.
Περίεργο ε; Κάνετε κλικ στη σελίδα για να μεταβείτε και να διαβάσετε περισσότερα.
http://www.netvalley.com/cgi-bin/intval/net_history.pl?chapter=1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου