Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΣ ΟΠΟΙΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ Ν’ ΑΚΟΥΣΕΙ


Μετά λύπης μου διαπίστωσα σήμερα ότι το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ), και πιθανώς και όλα τα άλλα Συμβούλια, συμπεριφέρονται με την ευλογία της Κυβέρνησης, της Βουλής και γενικά του Κράτους (Κ.Δ.) ωσάν να είναι τοκογλύφοι.
Σήμερα με καθυστέρηση 8 ημερών πήγα στο Σ.Α.Λ. να πληρώσω το λογαριασμό μου, που ανερχόταν στα 404.08 ευρώ. Ο ταμίας μού ζήτησε 484.88 ευρώ, δηλαδή 80.80 ευρώ περισσότερα, που σύμφωνα με το Νόμο  15 του 1978 άρθρο 5, αποτελεί λέει πρόσθετη επιβάρυνση 20%, λόγω καθυστέρησης. Μου διευκρίνισε επίσης πως αν καθυστερούσα έστω και μιαν ώρα ή μια μέρα θα πλήρωνα το ίδιο ποσό.
Και διερωτώμαι από πού και ως πού οι νομοθέτες έχουν εγκρίνει μια τόσο ψηλή επιβάρυνση, που αν συσχετιστεί με μια κανονική επιβάρυνση τόκου που λογαριάζεται επί ετήσιας βάσεως αυτός αποτελεί 4562%!!! Μια επιβάρυνση με 20% επί ετήσιας βάσης θα επιβάρυνε τον οφειλέτη με 1.77 ευρώ, αντί 80.88. Είναι, ερωτώ, δίκαιη αυτή η επιβάρυνση ή σκέτη τοκογλυφία.
Για να λέμε του στραβού το δίκιο θα πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι αν περίμενα να ξοφλήσω το λογαριασμό μου τον επόμενο Οκτώβριο θα πλήρωνα το ίδιο ποσό των 80.88 ευρώ, εκτός και αν λέει μου κινούσαν αγωγή, οπόταν θα πλήρωνα και τα έξοδα δικαστηρίων.
Είναι σύνηθες φαινόμενο να ξεχνάμε κάπου τους λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσουμε σε τρεις, τέσσερις μήνες από τη μέρα παραλαβής τους και ως εκ τούτου να τρέχουμε να τους πληρώσουμε εκπρόθεσμα. Διερωτώμαι ξανά αν οι νομοθέτες με το 20% εννοούσαν επιβάρυνση επί ετήσιας βάσεως ή επιβάρυνση ανεξάρτητα της διάρκειας του εκπρόθεσμου χρόνου που διαρρέει από την τελευταία μέρα πληρωμής.
Τι λέει επ’ αυτού η Γενική Ελέγκτρια και οι άλλοι αρμόδιοι νομοθέτες και δικαστικοί; Εξ όσων έχω υπόψη μου τελευταία είχε εγκριθεί από τη Βουλή νέος νόμος που ορίζει το τι συνιστά τοκογλυφία και ερωτώ αν η ετήσια επιβάρυνση με 4562% τόκο συνιστά τοκογλυφία ή όχι και κατά πόσο θα τιμωρηθεί ο παρανομών ή όχι.

Φιλικά,

Χαμπής Κιατίπης
Επισκεφθείτε τον Ιστότοπο Κιατίπη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η λίστα ιστολογίων μου

Ενδιαφέρομαι περισσότερο για θέματα που αφορούν:

κατέβασε το περιοδικό

κατέβασε το περιοδικό
το έξυπνο περιοδικό, ένας οδηγός διαδικτύου

Followers

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Μόρφου, Cyprus
"What I might regret one day..? could be the bookmarks I have never revisited in my quest to conquer more of the web.." (Aniftos P.)

Αριθμός μοναδικών επισκεπτών μέχρι αυτή τη στιγμή

metamarks

Social Bookmarking

My iBook Widget

πρόσφατα σχόλια ανγνωστών