Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ουτοπία;

Καλά να πιστεύεις πως θα μπορούσε η ανθρωπότητα να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο, να το θεωρήσω επιεικώς "αφελές", αλλά να απαιτείς κα να παλεύεις για ένα σύστημα που δεν αναδεικνύει την ανταγωνιστικότητα αλλά επιβραβεύει τη συνεργασία, τόσο κακό είναι;

Περιμένω τον
αντίλογο.

2 σχόλια:

Παύλος είπε...

Γιατί πρέπει όλα να γίνονται με ένα 'σύστημα'; Γιατί τέτοιες ενέργειες, τέτοιοι τρόποι ύπαρξης να χρειάζονται σύστημα που θα τις επιβραβεύει; Τι σχέση έχει η συνεργασία, ο αλτρουισμός, με το οποιοδήποτε σύστημα;

Citro είπε...

@ Παύλος:

Πολύ καλό σημείο θέτεις. Με τη λέξη "σύστημα" δεν αναφερόμουν σε συγκεκριμένη μορφή πολιτικού συστήματος, δεν έχω υπόψη μου κάποια συγκεκριμένη μορφή πολιτεύματος που εξ ορισμού να προϋποθέτει ή να προωθεί αυτές τις πανανθρώπινες αξίες που αναφέρεις.

Δίκιο έχεις, γιατί υπήρξαν πολλές τέτοιες προσπάθειες στο παρελθόν, άλλωστε τα θεοκρατικά πολιτεύματα που υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν στηρίζονται, από φιλοσοφικής, και όχι μόνο, άποψης στις προαναφερθήσες αξίες.

Εντούτοις αυτό για το οποίο μιλώ έχει μάλλον την ευρύτερη έννοια του συστήματος ως ορίζεται μέσα από την πολυπλοκότητα στη σύνθεσή του που απλουστευτικά προβάλλουν διακριτά τα τρία βασικά του μέρη (είσοδος, επεξεργασία, έξοδος, αλλά οπωσδήποτε, δεν εννοώ συγκεκριμένες δομές, θεσμούς κλπ. επιτειδευμένα θεσπισμένα.

Το σχόλιό σου, με οδηγεί στον ορισμό αυτού που περιγράφω ως: ένα "οικοσύστημα", ένα "self adjusting", "self maintained" και "sustainable" complex entity, σε πλήρη εναρμόνιση και με φυσικότητα τοποθετημένο πρς το περιβάλλον του.

Συνεπώς, το τελευταίο με καλύπτει καλύτερα: "σύνθετη οντότητα".

Τώρα, το σημείο που ήθελά προσωπικά να θίξω, είνα ότι το "σύστημα" (έστω) αυτό δεν πρέπει να είναι ΤΟΞΙΚΟ, ούτε έναντι του περιβάλλοντα χώρου του ούτε προς τα συστατικά του μέρη.
Εξώφθαλμα, ο αλτρουισμός και η συνεργασία αποτελούν τα χαρακτηριστικά εκείνα [που δρουν καταλυτικά για την "εξουδετέρωση" (με τη χημική έννοια του όρου) της "τοξικότητας".

Η λίστα ιστολογίων μου

Ενδιαφέρομαι περισσότερο για θέματα που αφορούν:

κατέβασε το περιοδικό

κατέβασε το περιοδικό
το έξυπνο περιοδικό, ένας οδηγός διαδικτύου

Followers

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Μόρφου, Cyprus
"What I might regret one day..? could be the bookmarks I have never revisited in my quest to conquer more of the web.." (Aniftos P.)

Αριθμός μοναδικών επισκεπτών μέχρι αυτή τη στιγμή

metamarks

Social Bookmarking

My iBook Widget

πρόσφατα σχόλια ανγνωστών